luni, 31 mai 2010

Super gradini


Gradinile de la Versailles

gradina, bazine, baie, gradini, plante gradina, gradini de vara, bazin, gradini chinezesti, gradinii, plante, plante de apa, plante si gradini, fantana de gradina, gradina verde, cascada gradina

gradinile versailles

Cand ajungeti in Paris nu trebuie sa ratati vizitarea uneia dintre cele mai complexe gradini construite vreodata. Maiestoasa prin interesanta dispunere a aleilor, a cladirilor pe care le contine, a statuilor si fantanilor, este o gradina a tuturor anotimpurilor cu plante si copaci minunati. Planurile arhitecturale finale ale gradinii au fost concepute de Andre le Notre, care a extins gradina initiala conferindu-i o mai mare deschidere si bogatie. Totul se contureaza in jurul elementului central si anume Marele Canal care este in forma de cruce. Parcul si gradina au fost transformate continuu intre 1661 si 1700, reusind sa ajunga la forma actuala sub domnia regelui Ludovic al XIV-lea.

Cea mai buna abordare a unei vizite se face urmand laturile castelului sau punctele cardinale.

In partea de est exista o terasa formata din bazine de apa care par sa se prelungeasca din fatada castelului. Aceasta parte a gradinii a fost de mai multe ori modificata pana a primit forma definitiva in 1685. Partea de sculptura i-a revenit lui Charles le Brun astfel fiecare bazin a fost decorat cu cate 4 statui ce simbolizeaza fluviile si raurile Frantei. Pe langa aceste statui au mai fost adaugate si 4 nimfe. Scara care duce spre bazinul Latonei este incadrata de 6 statui , Ziua, Seara, Aerul, Soarele, Apa si Primavara.

Gradinile centrate in partea de sud a palatului pot fi vazute perfect de pe terasa imensa. La picioarele acestei terase se intinde o fantana imensa numita fantana Latona, a carei constructii a fost inspirata de Metamorfoza lui Ovidiu. Statuia centrala o intruchipeaza pe Latona si copii ei si initial era amplasata cu fata spre palat, acum fiind orientata catre marele canal. Bazinul este inconjurat de 6 broscoi iesiti pe jumatate din apa si de inca 24 amplasati pe platforma pe gazon. Treptele duc spre Aleea regala care este flancata de 18 statui, cate 9 pe fiecare parte. Numita si covorul verde datorita fasiei de gazon din mijloc, aceasta are 335m lungime si 40m latime. La capatul aleii regale se afla bazinul lui Apollo si evident statuia acestuia din plumb aurit. Statuia a fost realizata de Tuby intre 1668 si 1670 dupa niste schite ale lui Le Brun.

Gradinile propriu-zise, insemnand multa verdeata si specii diferite de plante sunt in partea de nord. Si aici tema apei este regasita pretutindeni prin bazinul Dragonului al carui jet de apa atinge 27m inaltime si bazinul lui Neptun. Acesta din urma uimeste prin cele 89 de efecte de apa realizate cu ajutorul sistemului hidraulic. Toate statuile sunt grupate cate patru; astfel sunt reliefate cele patru anotimpuri, patru continente, patru temperamente etc. Exista o alee centrala flancata de boscheti mari. In apropiere se afla grota lui Tethys si o piramida care este echivalentul bazinului Latonei. Piramida a fost executata de Girardon dupa un desen al lui Le Brun, si constructia ei a durat 3 ani. Este facuta din 4 etaje de marmura sustinute de tritoni si delfini din plumb.

Un loc interesant este asa numita baie a nimfelor. Aceasta este decorata cu basoreliefuri realizate de Girardon, Le Hongre si le Gros.

Partea de vest apartine apartamentelor reginei de unde se poate vedea Orangeria. Aceasta a fost construita de Jules Hardouin-Mansart intre 1684 si 1686 si este formata dintr-o galerie centrala de 155m incadrata de alte doua. Oranjeria se intinde pe 3 hectare si cuprinde 4 portiuni de gazon si un bazin circular.Foarte somptuoase sunt si cele 100 de trepte din gradina.

In timpul lui Ludovic al XVI-lea erau doar 15 cranguri sau spatii de gard viu cu diferite forme si marimi incanta prin culoare si fantezie. A existat in 1770 si un labirint din verdeata. Paralel cu Aleea regala exista doua axe principale care permit accesul la aleile cu tufisuri si anume aleea lui Bachus si cea a lui Saturn. Crangul sau boschetul reginei este cel care a inlocuit labirintul initial.

Sala de bal in aer liber este o capodopera arhitecturala amenajata de Le Notre intre 1680 si 1683, arata ca un amfiteatru in fata caruia exista o cascada, iar in mijloc o platforma pentru dans.

Crangul Marroniers era initial Galeria Anticilor sau Galeria de apa si contine o alee centrala, doua bazine si 8 busturi antice, plus doua statui.

Gradina regelui mai cuprinde din ansamblu original doar bazinul Oglinzilor, unde regele incerca machetele de nave de razboi.

Colonadele au fost construite in 1685 de Jules Hardouin-Mansart. Sunt 32 de coloane de marmura in stil ionic legate prin 32 pilastrii de marmura de Langhuedoc si sustinand arcade si urne. Acest peristil are 32 m diametru. In mijlocul acestui ansamblu se afla un grup statuar de marmura reprezentand rapirea Prosepinei de catre Pluto.Aleea Cerei si Florei cu cele doua bazine reprezinta primavara si vara.

Crangul Domului si Fantana Encelada sunt alte doua capodopere. Cea din urma a fost construita de Gaspard Marsy intre 1675 si 1677.Fantana Obeliscului a fost construita in 1704 de Jules Hardouin-Mansart pe locul vechii Sali de consiliu.

In partea de nord a gradinilor, intre l'Etoile si Rondul verde se afla un bazin circular. Este vorba de Insula Copiilor realizata de Hardy in 1710.

Gradina Mare de la Palatul Het Loo

Gradina Mare de la Palatul Het Loo este o gradina construita in stil baroc, cu un decor bogat, realizat de William III de Orange si Mary II Stuart.

Turistii straini au denumit aceasta gradina "Versailles de Olanda", datorita aspectului sau axial, cu fantani, flori si statui.

Aceasta gradina a fost proiectata de nepotul lui Andre Le Notre, Claude Desgotz.

Gradina Mare are o axa centrala si alei presarate cu portocali, acestia fiind ca o emblema a Printului de Orange.

In secolul al XVIII-lea, gradina in stil baroc a lui William a fost distrusa pentru crearea unui nou parc ce urma sa aiba influente arhitecturale englezesti.

"Camerele verzi" taiate in paduri sunt imitatia cabinetelor de verdeata existente la Versailles si ne infatiseaza cum a fost executata gravura la Het Loo.

Alte articole

Floare de colt - si in gradini
O floare rara, frumoasa, pretioasa. Fiind ocrotita de lege, nu se permite culegerea acestei plante din habitatul natural. Daca va doriti foarte mult aceasta planta in gradina proprie, trebuie sa o cumparati de la furnizorii autorizati.
Festivalul de Film de la Cannes 2007 si mediul
La editia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes a fost atinsa si problema mediului prin lansarea sambata, in afara competitiei, a documentarului ''The 11'th hour'', produs, scris si co-finantat de Leonardo DiCaprio
Plantele de bordura, o necesitate in orice gradina
Stim cu totii ca plantele de bordura insufletesc orice gradina, mai ales cele amenajate simplu, cu o portiune mare de peluza. In general, la borduri se aseaza plante de dimensiuni mici, cu flori sau cu foliaj deosebit.
Gradina si vremea umeda
Vremea urata, cand ploua continuu si gradul de umiditate este ridicat, poate pune probleme plantelor din gradina sau de ghiveci. Cand in pamant se afla o cantitate foarte mare de apa, plantele se ineaca pur si simplu. Va prezentam in continuare cateva situatii care apar in aceste conditii climatice si mai putin favorabile si rezolvarea lor.

Gradina Exbury din Marea Britanie

rosii, gradina, flori, gradini, piatra, plante gradina, gradini de vara, trandafiri de gradina, case si gradini, gradina si casa, tufe, pamant de gradina, masa de gradina, flori gradina, peluza

Istoric

exbury_gardens_1 Omul a carui viziune si munca a creat Exbury Gardens a fost Lionel Nathan de Rothschild; el si-a dedicat timpul si resursele financiare pentru a crea o gradina care avea sa ajunga una din cele mai frumoase zone impadurite din tara.

Lionel s-a nascut in 1882 intr-o faimoasa familie de bancheri. Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, familia Rothschild era la apogeul prestigiului si puterii financiare in Europa. Asa cum se astepta de la el, ca urmas, Lionel a continuat traditia familiei si-a inceput cariera in banca familiei. In 1912 s-a casatorit cu Marie-Louise Beer si au avut patru copii.

Dupa cum singur se descria, pentru Lionel lucrul la banca era numai un hobby, profesia lui fiind gradinaritul. Aceasta dragoste pentru flori, mai ales pentru rhododendroni, ii va guverna intreaga viata. Perioada in care a trait era era vanatorilor de plante: exploratori precum Frank Kingdon-Ward, George Forrest, Joseph Rock si Koichira Wada aduceau seminte de plante pana atunci necunoscute, din expeditiile lor in zone indepartate precum Himalaya si sud-estul Asiei. Fara indoiala ca entuziasmul lui Lionel de Rothschild, precum si al multor contemporanu lui, a fost influentat de acesti oameni si expeditiile lor.


In 1919, Lionel a cumparat proprietatea de la Exbury, pe acea vreme, o simpla zona izolata. William Mitford, a carui familie a detinut proprietatea in secolele XVIII si XIX , descria locul ca fiind ''paradisul pe Pamant''.

Zona are clima temperata, ploile cad moderat, iar pamantul cu pH acid este ideal pentru cultivarea de rhododendroni. Lionel a angajar ''armate'' de oameni pentru a curata zona impadurita in asa fel incat sa fie realizata o gradina. Incet-incet, terenul impadurit a fost curatat de uscaturi si copaci nedoriti, s-au creat alei, aolul a fost cu mult imbunatatit si pregatit astfel pentru noile plante si arbusti care urmau sa fie plantati.

Mai mult, s-au sapat o serie de lacuri ornamentale. Lionel era un perfectionist, astfel ca nimic nu a fost lasat la voia intamplarii. S-a forat un put pentru a se gasi apa si astfel s-a realizat un sistem de irigatiicare se intindea de la turnul de apa inspre toate zonele gradinii, printr-un labirint subteran de conducte lung de peste 35 de kilometri; unic la timpul respectiv, acest sistem este folosit si astazi si se dovedeste a fi de neinlocuit in lungile zile toride de vara. S-au construit sere imense din lemn rezistent de tek, adus special din import. Lionel de Rothschild nu s-a oprit de la nimic pentru a realiza gradina pe care si-o dorea. Nu s-a facut economie deloc - daca gradina ar fi trebuit amenajata astazi, s-ar fi cheltuit milioane de lire.

Venirea neasteptata a razboiului, in 1939, a tras dupa sine oprirea dezvoltarii gradinii. Lionel a murit in 1942, si putin mai tarziu in acelasi an, familia a primit un ultimatum de a parasi casa in 48 de ore, pentru a fi rechizitionata de Marina Regala. Implicata intr-o serie de evenimente dubioase, legate de prabusirea unui avion exact pe peluza din fata casei, parcul a fost mentinut pe cat osibil in starea in care a era inainte de inceperea razboiului, prin munca grea, de catre dna de Rothschild. Dupa terminarea razboiului, Edmund, unul din copii lui Lionel de Rothschild, a inceput dificila munca de a raduce gradinile domeniului la gloria odata cunoscuta. El a continuat munca inceputa de tatal sau, cultivand noi zone din gradina si realizand noi hibrizi, cu marca Exbury Gardens.

Atractiile gradinii

Exbury Gardens este o spectaculoasa zona in care se contopesc gradini si palcuri de padure; domeniul este faimos pentru colectia de rhododendroni, azalee si camelii, care infloresc primavara intr-o explozie de culori.

In afara de lunile aprilie si mai, intotdeauan este cate ceva de vazut in Exbury Gradens. Campul de narcise si gradina de pietre intampina vizitatorii cu o priveliste uimitoare, iar gradina exotica cu ceas solar, bardurile de flori si gradina de vara bucura ochii oricarui trecator pe timp de vara. Toamna este prezenta prin culorile de foc ale artarilor si azaleelor. Gradina are si alt punct de atractie in afara de minunatele flori si copaci - anume, o cale ferata pentru un tren in miniatura, care strabate intreg domeniul.

Planul gradinii

planul_Exbury_Garden

1. Belvedere - Intr-o zi senina, insula Wight se poate vedea peste luncile care flancheaza raul Beaulieu. Tot de aici se poate vedea aleea care merge de-a lungul raului.

2. Aleea cu camelii - aceasta este prima atractie florala a anului, avand mai mult de 250 de varietati de camelii; cand infloresc, pomi sunt acoperiti de sus pana jos cu flori. Exbury Garden are o varietate originala numita Camelia Walk, plantata in 1930, din care au fost realizati mai multi hibrizi. O alee noua a fost creata in 1996, fiind flancata de hibrizi americani de camelii.

3. Gradina de iarna - este numita asa deoarece aici infloresc tufele timpurii, printre ele numarandu-se si soiul cu frunze late, Rhododendron Fortune; alte varietati sunt R. Macabeanum (flori cu petale galbene si stamine rosii) si R. 'Robin Hood' (flori roz inconjurate de frunze lungi si subtiri).

4. Lac - este cel de-al treilea dintr-o serie de trei lacuri artificiale, ornamentale, create de Lionel de Rothschild, si legate intre ele prin cascade. In jurul lui sunt plantate azalee, care ofera privirilor in caleidoscop de culori, in special in luna mai.

planul_Exbury_Garden_1_belvedere

planul_Exbury_Garden_2_alee cu camelii

planul_Exbury_Garden_3_gradina de iarna

planul_Exbury_Garden_4_lac

5. Zona azaleelor - a fost creata in jurul celui de-al doilea lac, de catre primul gradinar sef venit dupa razboi. Tufele de azalee perene aduse din Japonia infloresc in culori violente - rosu aprins, roz socant, tonuri de violet si alb.

6. Lac - acesta este ultimul si cel mai mare lac, din cele trei realizate de Lionel de Rothschild. Lacul este inconjurat de o serie de azalee in culori aprinse; marginea lacului este ocupata de primule si irisi, iar in apa inoata lenes pesti aurii.

7. Podul japonez - este asezat deasupra punctului in care izvorul St. Mary se revarsa in lacul cel mare.

8. Copacul leganat - este de fapt un platan care uimeste prin trunchiul imens, inconjurat de alt patru mai mici, care par ca sunt asezate in straturi.

planul_Exbury_Garden_5_azalee

planul_Exbury_Garden_6_lac

planul_Exbury_Garden_7_podul japonez

planul_Exbury_Garden_8_copacul leganat


9. Campul cu narcise
- ofera o priveliste extraordinara spre raul Beaulieu, si este acoperit de mai multe varietati de narcise, care infloresc in perioade diferite. Anual, sunt plantati sute de bulbi pentru a mentine spectacolul de culoare.
10. Monumentul Lionel de Rothschilds - a fost ridicat de copii acestuia.

11. Poiana - se intinde de la casa in stil neo-palladian construita de Lionel in jurul nei case in stilul secolului al 18-lea. Este flancata de cedri uriasi, plantati in secolul al 18-lea de catre William Mitford, si de cativa hibrizi de rhododendon (unul din acestia a fost obtinut chiar de Edmund de Rothschild si dedicat Reginei mama la aniversarea a 80 de ani).

planul_Exbury_Garden_9_campul cu narcise

planul_Exbury_Garden_10_monument

planul_Exbury_Garden_11_poiana

planul_Exbury_Garden_12_clopotul birmanez

planul_Exbury_Garden_13_casa

planul_Exbury_Garden_14_gradina de trandafiri

12. Clopotul birmanez - atarna de un stejar, intr-o parte a poienii; este un clopot antic din Birmania, iar unul din zvonurile legate de el este ca ar fi fost obtinut de pe corabia unor pirati, unde era folosit pentru a anunta masa. In apropierea clopotului sunt plantati multi rhodoendroni, printre care si speciile care fac flori roz.

13. Casa Exbury - este impunatoare, construita in stil neo-palladian in anii 1920. A fost ridicata in jurul unei structuri deja existente siplacata cu piatra de Portland. In 1942 a fost rechizitionata de marina britanica. Astazi, casa este locuita de membri familiei de Rothschild si nu este deschisa publicului pentru vizite.

14. Gradina de trandafiri - este realizata in stil formal, o adevarata bijuterie pentru gradinari; are in centru doua ferigi tasmaniene, inconjurate de specii vechi de trandafiri englezesti, crini, flox, lavanda si menta. Chioscul este acoperit de wisteria si devine o adevarata bijuterie la sfarsitul luni mai.

15. Zona de servit ceai - este situata in mijlocul gradinilor si este deschisa tot sezonul.

16. Aleea indragostitilor - este indreptata spre raul Beaulieu si este flancata pe ambele parti de tufe de azalee. Florile sunt deosebit de parfumate si foarte mari. Culorile variaza de la alb pur, culoarea untului, pana la portocaliu inchis sau rosu intens.

17. Gradina de ierburi - a fost amenajata conform unui design realizat de Nicholas de Rothschild; gradina seamana cu o cutie de bijuterii in care ierburile si plantele erbacee sunt plantate in asa fel incat sa incante ochii vizitatorilor cat mai mult posibil.

18. Cele cinci sageti - este o galerie care gazduieste expozitii si demonstratii.

19. Podul Gilbury - a fost creat de Lionel de Rothschild pentru a uni cele doua parti ale gradinii care sunt despartite de o sosea. Podul a fost construit cu costuri enorme.

20. Aleea hortensiilor - contine numai plante Teller, o gama germana cunoscuta pentru culorile intense si numite asa dupa cateva specii de pasari, printre care pescarusul, fanazul, etc.

planul_Exbury_Garden_17_gradina

planul_Exbury_Garden_18_gradina

planul_Exbury_Garden_19_podul Gilbury

planul_Exbury_Garden_20_aleea cu hortensii

21. Statia de tren Exbury Central
- este statia principala a liniei care inconjoara Exbury Gardens si toate trenurile pleaca din acest loc. Gara a fost construita in stil traditional si este o copie a garii din Aviemore, Scotia.

22. Gradina cu iaz - a fost constuita dupa ideea lui Anne, sotia lui Lionel de Rothschild si pune la dispozitia [rivitorilor o multime de zone de interes pentru primavara, vara si toamna. Aici sutn plantate tradscantia albastra si aurie, gunnera manicata, hosta, primule si irisi.

23. Drumul cu azalee - este pietruit si inconjurat de tufe impresionante de azalee, plantate intercalat cu pini si brazi, creand un spectacol nemeipomenit atat primavara cat si toamna.

planul_Exbury_Garden_21_tren

planul_Exbury_Garden_22_lac

planul_Exbury_Garden_23_drumul cu azalee

planul_Exbury_Garden_27_gradina americana

24. Gradina de piatra - acopera doi acrii si este una din cele mai mari gradini de acest gen din Europa. Pietrele uriase, transportate special din regiunea Wales, creaza un cadru alpin in care au fost plantate specii de rhododendroni care cresc la altitudini mari, in Himalaia.

25. Gradina de vara - a fost creata special pentru linia de tren si contine specii de ierburi si plante asezate de-a lungul copacilor. Plantele de aici infloresc anual si pot fi admirate numai din tren.

26. Gradina americana - a fost numita asa din cauza hibrizilor de rhododendron cultivati intr-o sera din Oregon, SUA.

Alte articole

Gradina Botanica din Singapore
Gradina Botanica din Singapore a fost fondata de un pasionat al naturii cu numele de Sir Stamford Raffles, in 1822.
Cocktail-uri celebre
Ginul tonic este un cocktail care se prepara cu gin si apa tonica. De obicei este ornat cu o felie de lime (sau mai rar de lamaie) si se serveste cu gheata. Ginul tonic este o bautura foarte populara in Marea Britanie.
Cel mai batran gradinar din lume
La venerabila varsta de 103 ani, Jim Webber din Marea Britanie poate fi desemnat fara tagada cel mai batran gradinar din lume. Conform presei britanice, seniorul nu si-a luat niciodata concediu, iar intrebat cand se va pensiona, raspunde simplu: Cand o sa imbatranesc!

Cele mai frumoase gradini zoologice din Europa

DESCOPERA ...

Imprevizibile si prietenoase, jucause si primitoare, cele mai cunoscute gradini zoologice din Europa reprezinta adevarate surse de imbogatire spirituala si culturala. Asemenea experiente reprezinta, intr-adevar, o modalitate excelenta de a ne petrece timpul in mod placut si totodata constructiv.


Cele mai tari gradini zoologice din Europa
Daca atunci cand gandul va zboara la gradinile zoologice, le asociati, automat, cu imaginea animalelor triste, a caror libertate este ingradita de garduri si bare, este timpul sa va schimbati aceasta conceptie.
In zilele noastre, cele mai cunoscute gradini zoologice din Europa constituie adapostul a numeroase specii, oferindu-le un mediu extrem de primitor, identic cu cel natural. Si sa nu uitam ca cea mai mare placere a vizitatorilor o constituie faptul ca, pot intra in contact cu aceste creaturi minunate, indiferent de specie sau marime.


Mai mult decat atat, gradinile zoologice reprezinta singura modalitate de conservare a speciilor pe cale de disparitie, al caror numar devine tot mai ingrijorator – la sfarsitul anului trecut numarandu-se 16.306 de specii de acest gen, potrivit The World Conservation Union’s Red List of Threatened Species.
De fapt, multe dintre speciile pe cale de disparitie nu mai pot fi gasite de mult timp in habitatul lor natural, gradinilele zoologice reprezentand singura posibilitate a acestora de a-si perpetua specia, si singura sansa pe care o avem noi de a le admira.


In consecinta, luati in considerare vizitarea unei gradini zoologice in urmatoarea excursie pe care o veti face in afara tarii, ca o componenta neconventionala a clasicului itinerar si, cu siguranta, nu veti regreta. Cu siguranta va fi o experienta uimitoare, care va aduce mai mult decat o pata de culoare sejurului. Iar daca doriti o experienta cu adevarat inedita, puteti alege sa petreceti o zi chiar ca ingrijitor de animale, la una dintre cele mai fascinante gradini zoologice din Europa, Chester Zoo (Anglia).


Basel Zoo, Elvetia
Cunoscuta si sub nume le de Zolli, minunata gradina zoological Basel Zoo se lauda cu un numar de aproximativ 1 milion de vizitatori anual, constituind a doua mare atractie a Elvetiei, dupa Cascada Rhine din Schaffhausen. Inaugurata in 1874, Basel Zoo gazduieste peste 6.000 de animale, ce fac parte din 600 de specii diferite: hipopotami pitici, carabusi exotici sau magarusi salbatici din Somalia. Nu trebuie ratatat extraordinarul vivariu ce prezinta evolutia vietii pe pamant.

Beauval Zoo, Franta
Beauval Zoo si-a inceput activitatea in 1980, ca adapost pentru mai bine de 2.000 de specii de pasari provenite din toate colturile lumii. Aducerea unor specii de animale exotice, precum girafe sau maimute, un deceniu mai tarziu, a transformat-o intr-o veritabila gradina zoologica. Momentan, Beauval Zoo gazduieste peste 4.000 de animale din cele mai diverse specii din intreaga lume, de la faimosul cuplu de tigri albi - Gorby si Raisa - pana la lamantinii gemeni, Quito si Luna.


Berlin Zoological Garden, Germania
Berlin Zoological Garden este recunoscuta in lumea intreaga pentru raritatile expuse, constituind, totodata, cea mai mare colectie de animale din lume: 13.900 exemplare, din 1.440 de specii diferite.
Deschisa inca din anul 1844, aceasta gradina zoologica a fost reconstruita dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, in urma caruia a fost distrusa in totaliatate.


Chester Zoo, Anglia
Fondata in anul 1934 de catre George Mottershead, care visa la o gradina zoological fara bare, Chester Zoo (care se intinde pe mai bine de 44 de hectare) a ramas fidela principiilor sale de conservare, desi numarul de exemplare avute in grija a crescut constant.
Cea mai populara gradina zoo din Marea Britanie, Chester Zoo se mandreste cu cea mai mare zona imprejmuita destinata urangutanilor din Europa (Realm of the Red Ape) si cu impresionanta colectie de elefanti asiatici.


Prague Zoological Garden, Cehia
In ciuda marimii sale relativ mici (aproximativ 45 ha, 4.600 de exemplare din 630 de specii), gradina zoologica din Praga a reprezentat, multa vreme, cel mai mare habitat artificial din intreaga lume in care se cresteau animale.
Doar anul trecut, aici au luat nastere soparle din specia komodo, o caprioara pudu – cea mai mica specie de caprioare din lume – girafe Rothschild (o specie pe cale de disparitie) si mai multe broaste testoase-leopard.


Schönbrunner Zoo, Austria
Fondata in 1752, Schönbrunner Zoo este cea mai veche gradina zoologica din lume. Printre cele mai renumite atractii se numara casa in care se simuleaza ploaia in junglele din Borneo, la fel ca si noul Arctic Polarium, unde vizitatorii pot saruta prietenosii pinguini si simpaticele foci in inconfundabilul stil al eschimosilor. Pentru a va face o imagine si mai completa, va recomandam sa asistati la momentele in care sunt hraniti si ingrijiti elefantii africani, leii de mare sau vulturii egipteni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu